Uzzini, kā arī Tu vari palīdzēt cīņā pret klimata pārmaiņām.
top of page
Search

Uzzini, kā arī Tu vari palīdzēt cīņā pret klimata pārmaiņām.

Mūsu planētas klimata pārmaiņas var šķist biedējošas, taču mēs visi varam kaut ko darīt lietas labā. Izlasi un uzzini kā arī Tu vari palīdzēt samazināt savu ietekmi un palīdzēt cīņā pret klimata pārmaiņām.


Izmantojiet savu balsi- Mēs esam pirmā paaudze, kas zina, ka iznīcinām pasauli, un mēs varētu būt pēdējā, kas var kaut ko darīt lietas labā. Runāšana ir viena no visspēcīgākajām lietām, ko varat darīt, it īpaši, ja runa ir par īstajiem cilvēkiem. Runājiet ar personām, kam ir spēja ietekmēt. Sazinieties ar zīmoliem, no kuriem pērkat, un lūdziet viņiem pastāstīt, kā tiek iegūti viņu produkti. Izmantojiet sociālos medijus — tas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā panākt, lai zīmoli tevī ieklausītos, tāpēc pasakiet viņiem, ka vēlaties pārmaiņas. Runājiet ar saviem draugiem, kaimiņiem un kolēģiem un mudiniet arī viņus veikt pozitīvas pārmaiņas. Runājiet, runājiet ar visiem un dariet savu balsi dzirdamu. Atbalstiet videi draudzīgu uzņēmumus.



Esiet informēts- Viena no labākajām lietām, ko varat darīt, ir būt informētam, jo vairāk jūs zināt, jo labāk. Tas ļauj jums labāk sagatavoties sarunām ar draugiem un ģimeni, kā arī cilvēkiem, kurus vēlaties ietekmēt. Iepazīstieties ar faktiem, sekojiet jaunākajām ziņām par mūsu pasaules stāvokli un izpētiet, ko varat darīt, lai to pozitīvi ietekmētu. Ļoti plašu un aktuālu informāciju atradīsiet: https://www.wwf.org.uk/updates/we-answer-your-most-common-climate-change-questions Pasaule mums ir rokas stiepiena attālumā, tāpēc mācieties no ietekmīgiem cilvēkiem, sekojiet līdzi jaunumiem un pētniecības organizācijām, kas strādā, lai padarītu mūsu planētu labāku.




Samaziniet savu atkritumu apjomu- Mums ir jāpadara resursu izšķērdēšana par nepieņemamu visos mūsu dzīves aspektos. Katram mūsu iegādātajam produktam ir ietekme uz vidi, un tas var nonākt poligonā. Plastmasas piesārņojuma ietekme uz mūsu okeāniem kļūst arvien skaidrāka, un tam ir ļoti spēcīga ietekme uz jūras dzīvi. Pārstrāde, ko varam, samazina jaunu izgatavojamo materiālu daudzumu, un pārstrāde ir radošs veids, kā vecos priekšmetus padarīt par kaut ko vērtīgāku. Tas varētu būt ievārījuma burkas atkārtota izmantošana kā svečturi vai vecu kārbu izmantošana kā augu podi — iespējas ir bezgalīgas! Tas attiecas ne tikai uz produktiem, ko mēs pērkam. Tiek lēsts, ka trešā daļa no visas pasaulē saražotās pārtikas tiek pazaudēta vai izšķērdēta. Padariet savu ieguldījumu, apēdot pārpalikumus un izmantojiet visas atlikušās sastāvdaļas, lai pagatavotu interesantas maltītes. Centieties izšķērdēt pēc iespējas mazāk pārtikas un kompostējiet organiskos atkritumus.



Ēdiet ilgtspējīgi- Pārtikas ražošana ir galvenais savvaļas dzīvnieku izzušanas dzinējspēks. Tas, ko mēs ēdam, rada aptuveni ceturto daļu no globālajām siltumnīcefekta gāzu emisijām un ir atbildīgs par gandrīz 60% no globālās bioloģiskās daudzveidības samazināšanās. Lai audzētu gaļas un piena produktus, ir nepieciešama telpa un milzīgs ūdens un barības patēriņš. Mūsdienās viens no lielākajiem mežu izzušanas cēloņiem ir lauksaimniecības zemju paplašināšana dzīvnieku barības, piemēram, sojas ražošanai. Un gaļas ražošana rada daudz vairāk oglekļa dioksīda nekā augi, piemēram, dārzeņi, graudi un pākšaugi. Neviens protams neaizliedz gaļas lietošanu uzturā. Šeit runa ir par apjomiem un to, kur gaļa tiek iegādāta. Pārejot no uztura, kurā dominē gaļa, uz arī augu bāzes balstītu diētu var samazināt ietekmi uz vidi. Veģetārie un vegāniskie ēdieni tiek plaši izplatīti un kļūst arvien izplatītāki restorānos, kafejnīcās un lielveikalos, tāpēc jums reti nāksies apgrūtināt sevi. Ne tikai tas, bet arī gaļas un piena produktu patēriņa samazināšana var samazināt jūsu iknedēļas pārtikas rēķinus.





Iepērcieties atbildīgi- Mēs visi varam būt apzinīgāki par to, ko pērkam un no kurienes to pērkam. Īpaši šis attiecas uz nepārstrādājamiem plastmasas produktiem. Pērkot mazāk, ietaupīsiet naudu, samazināsiet atkritumu daudzumu un uzlabosiet savu ietekmi uz vidi. Mazāk patērniecisks dzīvesveids var dot labumu jums un mūsu planētai. Izmantojiet savu pirktspēju un pārliecinieties, ka jūsu nauda tiek novirzīta pozitīvām pārmaiņām. Atbalstot videi draudzīgus produktus, kas mazāk kaitē videi, jūs mudināt uzņēmumus iegūt un ražot savus produktus ilgtspējīgā veidā.



Jaunākais WWF vadošo pētījumu sērijā Living Planet Report liecina, ka mūsu planētas savvaļas dzīvnieku populāciju skaits kopš 1970. gada ir samazinājies par 68%, un nekas neliecina, ka šī lejupslīdes tendence palēninās. Ja pasaules ekonomika būtu tik ļoti sarukusi, tas būtu kā 10 lielāko ekonomiku noslaucīšana no kartes. Putnu, zīdītāju, zivju, augu un kukaiņu populācijas visā pasaulē balansē uz robežas.




11 views0 comments
bottom of page